Küçük Prens
- rizakati
- 2 May 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 May 2021
(AYIN SEÇİMİ)
Yazan: Antoine de Saint-Exupéry - Türkçe'ye çeviren: Rıza Katı - Pınar Yayınları
Dükkânlardan her istediklerini satın alıyorlar ama dostluk satılan bir dükkân olmadığı için dostları yok artık.

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943'te masal olarak yayınlanan Küçük Prens (le Petit Prince), dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri olmuştur. Kitapta, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır.
Sahra Çölü'ne düşen pilotun Küçük Prens'le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşmaktadır. Özellikle Küçük Prens'in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır. Kralın gezegeni otorite tutkusunu, sanatçının gezegeni, kendini beğenmişliği ve sanatçının toplumla yitirmiş olduğu iletişimsizliği, sarhoşun gezegeni, umutsuzluk ve buna dayanan unutma isteğini, işadamının yaşadığı gezegen, amaçsız sahip olma tutkusunu, fenercinin gezegeni anlamsız ve sorgulamaksızın yerine getirilen görev duygusunu, coğrafyacının yaşadığı gezegen ise bilimi kimin için yaptığını unutan bilim adamını ve bilim anlayışını sembolize etmektedir.

Yazar, New York'ta bir otel odasında kaleme aldığı hikâyenin çizimlerini de kendi yapmıştır. Exupéry, hem çizimleri hem de hikâyeleri bir çocuk kitabı gibi kurgulamış olsa da, bu kitap onun moderniteye ve II. Dünya Savaşı'nın etkilerinin sürmekte olduğu topluma eleştirisini ifade ettiği bir kitap olarak da değerlendirilir. Yazarın ilhamını kendi başından geçen olaylardan aldığı düşünülmektedir. Bir pilot olan Exupéry, 1935 yılında bir hız rekorunu denerken, Sahra Çölü’nün ortasına düşmüştü.
Türkiye'de ilk kez 1953 yılında yayınlanan Küçük Prens telifli olarak sadece Mavibulut Yayıncılık tarafından, ondan sonra (2015 Ocak ayı itibarı ile telifinin serbest kalması ile birlikte) neredeyse tüm yayınevleri tarafından tekrar basılmıştır.
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery, 29 Haziran 1900 yılında Fransa'nın Lyon şehrinde dünyaya geldi. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupery okulda başarılı değildi; liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı istemesine rağmen annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts'ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı.

Eğitimini yarıda bırakarak askere giden Antoine de Saint-Exupery, Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak görev yaptı. Bu arada Strazburg şehrinde pilotluk eğitimi aldı ve uçmaya başladı. Toulouse ve Dakar arasındaki posta servisinde yapan uçağın pilotu olarak görev aldı. İlk kitabı "Güney Postası"nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. "Gece Uçuşu" adlı romanı Arjantin'deki yaşantısını anlatmaktadır.
35 yaşındayken Tunus'ta bir rekor denemesi sırasında uçağı arızalandı ve çöle zorunlu iniş yaptı, kayboldu. Dört günlük zorlu çöl macerası ardından bir Bedevi tarafından bulundu. İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak çalıştı. Havacılık alanında birçok buluşa imza attı. Gece uçuşlarını düzenleyen cihazların geliştirilmesinde katkı sağladı.

II. Dünya Savaşında Fransa, Almanya'nın saldırısına uğrayınca sağlık durumun savaş şartlarına uygun olmamasına rağmen askere yazıldı. Fransa'nın yenilgisi üzerine ABD'ye gitti. buradayken yazdığı "Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu" adlı iki kitabı New York'ta çok tutuldu. En önemli olan eseri "Küçük Prens"i de bu dönemde yazdı. Ülkenin işgali altındaki durumuna çok üzülmekteydi.
Olaylar karşısında sessiz kalamayacağına karar verince ABD ordusuna katılarak yüzbaşı rütbesiyle Kuzey Afrika'ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti. 31 Temmuz 1944 yılında uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düştü. Uçağının enkazı balıkçılar tarafından bulundu.

Eserleri:
L’aviateur- Pilot (1926)
Courrier sud- Güney Postası (1929)
Vol de nuit- Gece Uçuşu (1931)
Terre des hommes- İnsanların Dünyası (1939)
Pilote de guerre- Savaş Pilotu (1942)
Lettre à un otage- Bir Rehineye Mektup (1943)
Le Petit Prince- Küçük Prens (1943)
Citadelle- Kale (1948)
Comentarios