Kurt Kanunu - Kemal Tahir
- rizakati
- 19 Nis 2021
- 3 dakikada okunur
Kurtlar aç kaldıklarında bir daire etrafında saatlerce dönüp, aralarında ilk düşeni, yenik sayarak yerler. "Kurtlukta düşeni yemek kanundur" sözü bu dansı imlemektedir.

Kemal Tahir bu romanda, İzmir Suikastı çerçevesinde Cumhuriyetin İttihatçılarla hesaplaşmasını ele alır. İttihatçılar Ulusal Kurtuluş savaşında büyük yararlılıklar göstermişlerdir ama kurtlukta da düşeni yemek kanundur. Onlar artık, birer yorgun savaşçıdır; soydaşlarının varlığı için doğa yasasına baş eğerek yem olacaklardır.
"Kurtlukta düşeni yemek kanundur” korkusunu her an enselerinde hissederek yaşayan köşeye kıstırılmış, kendileriyle ve geçmişleriyle, içinde bulundukları zamanla hesaplaşan insanları anlatıyor Kemal Tahir, Kurt Kanunu’nda.

Kara kemal, Osmanlı'nın maliye nazırlığını yapmış, Abdülkerim ise Ankara valiliği görevlerinde bulunmuş iki önemli ittihatçıdır. Abdülkerim tam bir katil, Kara Kemal ise tam bir teşkilat adamıdır. Romanın arka planında İttihat ve Terakki Partisinin kalıntılarının temizlenmesi gerçeği vardır. Çünkü İttihatçılar Mustafa Kemal'e karşı Terakkiperver Cumhuriyet Partisini desteklemeye başlamışlardır. Çok iyi teşkilatçı, çok usta siyaset ehli insanlar olduklarını bilinen İttihatçılardan kurtulmanın tek yolunun ise onları ortadan kaldırmak olacağı gerçeği romanın alt metninde işlenmiştir.
Romanın üçüncü ve son bölümünde karşımıza Emin Bey karakteri çıkmaktadır. Emin Bey hayatı boyunca sorumluluklardan kaçarak yaşamış eski bir ittihatçıdır. Aynı zamanda elitist bir burjuva hayatı yaşamaktadır. Zorunluluktan kendisine sığınan çocukluk arkadaşı Kara Kemal'e yardım etmesi, içini kemiren bu sorumluluk güdüsündendir. Emin Bey bu yardımla içerisinde bulunduğu bu asalak durumdan sıyrılır.
Kemal Tahir burada Türkiye'nin aydın sorununu ele almıştır. Tanım gereği aydın, insanın kendisine ve topluma karşı sahip olduğu sorumlulukları hakkında önemli çıkarımlar sunar. Bu doğrultuda oldukça zor günler geçirmiş Emin Bey'in romanın sonunda sorumluluklarından bu kez kaçmayıp, sokağa çıkarak bağırması göz yaşartacak bir sahnedir.

Kemal Tahir
Asıl ismi İsmail Kemalettin Demir olan Kemal Tahir 15 Nisan 1910 yılında İstanbul’da doğdu. Babası II. Abdülhamid’in yaveri olan bir deniz subayıdır. Galatasaray Lisesinde okurken okulunu yarıda bırakarak çalışmaya başladı.
Çeşitli işlerde çalıştı. Vakit, Son Posta gibi gazetelerde muhabirlik ve düzeltmenlik yapmıştır. Karagöz gazetesinde başyazarlık yaptı. Tan gazetesinin yazı işleri müdürlüğüne getirildi.

Kemal Tahir Nazım Hikmet Ran ile birlikte Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesinde isyana teşvik suçlaması ile yargılanmış 15 yıl hapse mahkum edilmiştir. 12 yıl ceza evinde yatan Kemal Tahir genel afla özgürlüğüne kavuşmuştur.
Kemal Tahir özgürlüğüne kavuştuktan sonra İzmir Ticaret Gazetesi İstanbul temsilciliğini yaptı. 7 Eylül 1955 olaylarında gözaltına alındı ve 6 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
Aziz Nesin ile birlikte Düşün Yayınevini kurmuştur. 60 yıldan sonra tamamen edebiyata yönelmiş ve kendini yazmaya vermiştir. Geri kalan hayatını romanlarından gelen gelir ile sürdürdü.

M. Kemalettin imzası ile birlikte Mayk Hammer ve Sherlock Holmes romanlarını yazdı. Yedigün dergisinde yayınladığı öyküleri 2006 yılında kitaplaştırıldı.
Yorgun Savaşçı eseri ile Yunus Nadi Roman Armağanını ve Devlet Ana eseri ile TDK Roman ödüllerini aldı.
21 Nisan 1973 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Eserleri
Hikâye
Göl İnsanları (1955)
Zehra'nın Defteri
Roman
Sağırdere (1955)
Esir Şehrin İnsanları (1956)
Körduman (1957)
Rahmet Yolları Kesti (1957)
Yediçınar Yaylası (1958)
Köyün Kamburu (1959)
Esir Şehrin Mahpusu (1962)
Kelleci Memet (1962)
Yorgun Savaşçı (1965)
Bozkırdaki Çekirdek (1967)
Devlet Ana (1967)
Kurt Kanunu (1969)
Büyük Mal (1970)
Yol Ayrımı (1971)
Namusçular (1974)
Karılar Koğuşu (1974)
Hür Şehrin İnsanları (1974)
Damağası (1977)
Bir Mülkiyet Kalesi
Derini Yüzeceğim (Mayk Hammer'in yeni maceraları)
Ecel Saati (Mayk Hammer'in yeni maceraları)
Kara Nara (Mayk Hammer'in yeni maceraları)
Kıran Kırana (Mayk Hammer'in yeni maceraları)
Senaryo
Beş Kardeştiler (1962, Sadık Şendil ve İlhan Engin ile birlikte)
Battı Balık (1962)
Yarın Bizimdir (1962, Murat Aşkın takma ismiyle)
İki Gemi Yanyana (1963)
Azrailin Habercisi (1963, Murat Aşkın takma ismiyle)
Namusum İçin (1963, Bedri Eser takma ismiyle)
Haremde Dört Kadın (1965, Halit Refiğ ile birlikte)
Mektup
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar (Nâzım Hikmet'le yazışmaları)
Notlar / K. Tahir Vakfı çalışmaları
1950 Öncesi Şiirler; Ziya İlhan'a Mektuplar
Çöküntü
Kitap Notları
Mektuplar
Notlar / Osmanlılık / Bizans
Roman Notları 1; Topal Kasırga / Darmadağın Olan Devlet
Roman Notları 2; Batı Çıkmazı
Roman Notları 3; Patriyot Ömer / Gülen Azap Çıkmazı
Sanat edebiyat 1
Sanat edebiyat 2
Sanat edebiyat 3
Sanat edebiyat 4
Sosyalizm, Toplum ve Gerçek
Comments